Bij Fitter is het streven altijd duurzame gezondheid
Alles wat je nodig hebt met betrekking tot gezondheid en vitaliteit onder één dak. Of je nou kampt met overgewicht, ziekte, mentale klachten, prestaties wil verbeteren of je gezondheid wil optimaliseren, FITTER kan je helpen.
Hier vind je geen standaard protocollen, geen one size fits all. Ieder individu reageert anders op voeding, beweging en stress, dus ieder individu heeft een op maat gemaakt plan nodig. Om tot zo’n plan te komen gebruiken we de drie pilaren, beweging, voeding en stressmanagement als basis, ondersteund met drie duidelijke stappen en vijf uitgangspunten.

stap 1
Inventariseren
We maken de balans op. Hoe staat het er bij jou voor? Welke dingen gaan al goed en wat zijn je obstakels? Wat zijn je doelstellingen?

stap 2
Adapteren
Waar nodig en mogelijk voeren we kleine aanpassingen door die voor jou eenvoudig zijn. Welke aanpassingen zijn voor jou relatief makkelijker door te voeren?

stap 3
Internaliseren
Als het gelukt is om aanpassingen door te voeren ga je het verder uitbreiden op jou als persoon. Welke beweging past bij jou? Welke voedingsgewoonten passen bij jou? Hoe kun jij je stress managen? En, hoe kun je deze 3 pilaren uitbreiden en inpassen in jouw leven.
De volgende vijf uitgangspunten zorgen ervoor dat de drie stappen ook gaan slagen.
Vaak is er meer aandacht voor de gezondheid als één of meerdere lichaamssystemen uit balans zijn. Er ontstaan symptomen of signalen die klachten veroorzaken of voor verontrustende gedachten zorgen. Dit zorgt voor het ondernemen van actie en een doelstelling komt tot stand. Bijvoorbeeld: Bij meneer X is er sprake van overgewicht, gebrek aan beweging en een sedentair beroep. Hij speelt graag met zijn kleinkind van 2, maar merkt dat hij regelmatig last heeft van zijn knie en kortademigheid. De dokter constateert lichte artrose in de knie en er is sprake van het metabool syndroom (verhoogde bloeddruk, te hoog BMI, buikomvang >94cm, verhoogde bloedsuikerspiegel).
Een veel voorkomende en logische doelstelling zou afvallen zijn. Echter, dit is een korte termijn doelstelling en leidt in veel gevallen tot een terugval in het oude patroon. Een beter optie zou zijn: Ik wil in staat zijn om op latere leeftijd nog met mijn kleinkinderen te kunnen spelen. Het voordeel van een lange termijn doelstelling is dat je jouw dagelijkse keuzes berust op een gewenste situatie in de toekomst. Dat is met afvallen ook, maar wanneer je op gewicht bent is die motivatie verdwenen en zijn ongezonde keuzes moeilijker te weerstaan.
“Don’t let perfect be the enemy of good”. Een perfect voedingspatroon is niet realistisch en ook niet wenselijk. Het vereist veel tijd, continuïteit en discipline en kan ten koste gaan van je sociale leven. Het kan een tijdje goed gaan, maar het resultaat weegt dan vaak niet op tegen de investering die je ervoor moet
doen. Een “perfect” voedingspatroon kan zodoende op de lange termijn ten kosten gaan van een “goed en wenselijk” voedingspatroon. Een duurzaam voedingspatroon inbouwen kost tijd en gaat bij voorkeur in kleine stapjes. Oude, minder gezonde gewoontes vervangen met, nieuwe, gezonde gewoontes. Het zelfde principe is van toepassing bij beweging. Vijf keer in de week sporten waarvan drie keer kracht en twee keer conditie is vaak niet haalbaar. Alle extra beweging is mooi meegenomen, je hoeft niet meteen sportief te worden. Daarom starten we ook bij het implementeren van beweging met kleine stapjes.
FITTER. streeft altijd naar “zelfredzaamheid”. Daarmee wordt bedoeld dat wanneer je hier een traject afsluit, je voor een groot deel in staat bent om zelf de gezonde keuzes te maken. FITTER. zorgt voor verdieping in het denkproces achter de noodzakelijke stappen: waarom je dieet aanpassen? wat is een gezond beweegniveau? hoe kan ik meer ontspannen? Kennis geeft inzicht, inzicht stuurt jouw keuzes.
Evidence Informed Practice wil zeggen dat we de best beschikbare wetenschappelijke kennis meenemen in het klinisch redeneerproces, maar dat het niet persé leidend is. Dit is met name belangrijk voor het voedingsaspect omdat de individuele verschillen ontzettend groot kunnen zijn. Dit is niet te verwarren met “Evidence Based Practice”, waar de situatie van de patiënt, de ervaring van de behandelaar, en de best beschikbaar wetenschappelijke kennis tot een behandeling komen. In veel gevallen is de best beschikbare kennis niet van toepassing op de persoon in kwestie en dient er dus afgeweken te worden van evidence based practice.
Bij voeding ligt de focus vaak op wat slecht is voor je. Geen verzadigde vetten, geen suikers, geen alcohol enzovoorts. FITTER. focust zich juist op wat je nodig hebt. Het mooie is dat wanneer je de goede nutriënten binnen krijgt, de slechte vaak vanzelf buiten blijven. Gezonde voeding zorgt voor verzadiging en meer energie.
FITTER. kijkt samen met de klant naar de calorische behoefte, welke nutriënten er ontbreken en hoe je ze aan kan vullen. Hierbij spelen supplementen vaak een belangrijke rol. Er wordt natuurlijk gekeken naar de minder gezonde eetgewoontes en hoe deze te vervangen.
Bij beweging en stressmanagement ligt de focus vooral op wat je juist goed kan doen. De uitvoering is alleen vaak nog lastig. Waar te beginnen? Welke oefeningen, welke intensiteit, hoe frequent? Doe ik het wel goed? Als ik meer doe, of minder, pas ik daar de voeding ook op aan? En hoe? FITTER. kijkt samen met jou naar je begin niveau, en afhankelijk van de doelen die je stelt, krijg je antwoord op al deze vragen.
De conditie kan worden gemeten op basis van een (sub)maximaaltest. Indien noodzakelijk of gewenst meten we de bloeddruk, vetpercentage, BMI en gewicht.
Neem contact met ons op
Samen kijken naar jouw gezondheidsdoelen? Neem contact op en we kijken samen wat er mogelijk is.
