Dienst

Lab testen

In sommige gevallen kan het zinvol zijn om te testen. Welke testen nodig zijn is afhankelijk van iemand zijn doelstelling, geschiedenis, kenmerken en symptomen. Hieronder lees je over aantal testen die vaak worden gebruikt.

Intolerantie test:
Voedselintolerantie is een reactie van het lichaam op bepaalde voedingsmiddelen, waarbij het spijsverteringsstelsel moeite heeft om specifieke stoffen goed te verwerken. In tegenstelling tot voedselallergieën, waarbij het immuunsysteem betrokken is, speelt bij voedselintolerantie meestal een tekort aan bepaalde enzymen of een gevoeligheid voor bepaalde chemische stoffen in voedsel een rol. De symptomen treden vaak vertraagd op, enkele uren tot zelfs dagen na het eten van de triggerende voedingsmiddelen.

Veel voorkomende klachten bij voedselintolerantie

Vitaminen & mineralen test
Het testen van vitamines en mineralen kan helpen bij het in kaart brengen van een heel scala aan klachten. Zo testen we bijvoorbeeld regelmatig op vitamine D (voor botgezondheid en immuunsysteem), vitamine B12 (voor energie en zenuwfunctie), ijzer (voor zuurstoftransport), magnesium (voor spier- en zenuwfunctie) en zink (voor huid en wondgenezing). Deze inzichten maken het mogelijk om gerichte oplossingen te bieden, zoals aanpassingen in voeding of suppletie.

Veelvoorkomende klachten bij nutriënten tekort:

Omega 3 index
Een goede omega-3-index is essentieel voor de algehele gezondheid, omdat omega-3-vetzuren (EPA en DHA) ontstekingen remmen, hart- en hersenfunctie ondersteunen, en bijdragen aan gezonde ogen en een stabiele stemming. Een optimale index (>8%) verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, neurodegeneratieve aandoeningen, depressie en chronische ontstekingen. Tijdens zwangerschap bevorderen omega-3’s de ontwikkeling van de hersenen en ogen van de baby. Door voldoende vette vis of omega-3-supplementen te consumeren, kan de index worden verbeterd en een gezonde balans met omega-6 worden behouden.

Darmonderzoek
Darmonderzoek kan helpen bij het in kaart brengen van onderliggende oorzaken van spijsverteringsklachten, zoals buikpijn, diarree, constipatie, een opgeblazen gevoel of voedselintoleranties. Het biedt inzicht in de werking van het spijsverteringsstelsel, de samenstelling van de darmflora, en mogelijke verstoringen zoals ontstekingen, parasieten of een verhoogde darmpermeabiliteit (“leaky gut”). Veelvoorkomende markers die worden getest zijn het aantal en de diversiteit van bacteriën, schimmels of parasieten, de aanwezigheid van ontstekingsstoffen zoals calprotectine, en enzymen die de vertering ondersteunen. Dit onderzoek helpt niet alleen om klachten beter te begrijpen, maar kan ook wijzen op bredere gezondheidsproblemen, zoals een verstoorde immuunsysteemwerking of voedingstekorten door slechte opname. De resultaten maken gerichte behandelingen mogelijk, zoals voedingsinterventies, probiotica of medicatie, en dragen bij aan het herstellen van de darmgezondheid.

Neem contact met ons op

Samen kijken naar jouw gezondheidsdoelen? Neem contact op en we kijken samen wat er mogelijk is.

Schermafbeelding 2024-07-22 140025